Thema-avond: Solarpark de Kwekerij: zonnepark en natuurpark

Op donderdag 28 januari om 20.00 uur organiseert de Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o. de eerste thema-avond van het jubileumjaar 2021. Deze thema-avond vindt plaats via Zoom. Deelname aan de digitale thema-avond is gratis.

De thema-avond duurt ongeveer een uur en er komt één onderwerp aan de orde: Solarpark De Kwekerij: zonnepark en natuurpark. De presentatie wordt gegeven door Erik Mol, gemeente Bronkhorst.

U kunt zich opgeven door middel van het formulier onderaan deze pagina.  Na aanmelding krijgt u de Zoomlink toegestuurd.

Als u daar prijs op stelt kunt u op donderdag 28 januari van 15.00 – 16.00 uur de Zoomverbinding testen. Dit kunt u aangeven op het aanmeldformulier.

Solarpark de Kwekerij: zonnepark en natuurpark

Solarpark de Kwekerij in Hengelo (Gld.) is zowel een zonnepark als een natuurpark van 7,1 ha met 6978 zonnepanelen. Door de aanleg is het  een zonnepark met veel aandacht voor de natuur. Vanaf 2017 wordt er niet alleen elektriciteit opgewekt, maar kan de natuur zich blijven ontwikkelen en groeit de biodiversiteit.

In het park is volop groen, waardoor het zonnepark een aantrekkelijke omgeving is voor insecten, vogels en vlinders. Ook zijn er uitdagende speelplekken, wandelroutes en recreatieplekken aangelegd en worden er excursies gegeven. Zie ook https://nlsolarparkdekwekerij.nl.

Solarpark de Kwekerij kan en leerschool zijn voor veel gemeenten. In alle gemeenten worden plannen gemaakt om energie uit fossiele brandstoffen te vervangen door duurzame energie. In de Regionale Energie Strategie legt elke gemeente vast hoeveel duurzame energie in 2030 en 2050 in die gemeente wordt geproduceerd. Het aanleggen van zonnevelden is een van de manieren om duurzame energie op te wekken.

Een groot probleem bij de aanleg van een zonneveld is het behoud van de groene ondergrond. Als de panelen te dicht op elkaar staan blijft er weinig over van de aanwezige biodiversiteit, want er komt te weinig licht en water op de aanwezige begroeiing.

Erik Mol is beleidsmedewerker Duurzaamheid en Milieu bij de gemeente Bronckhorst en medebedenker van dit natuurvriendelijke zonnepark. Hij laat zien dat een zonneveld door de juiste aanleg ook natuurvriendelijke kan zijn.  Er is volop ruimte voor vragen en discussie.

Zie ook de film over het solarpark: https://www.youtube.com/watch?v=KzQl-ecrxj8 

Fout: Contact formulier niet gevonden.

 

Reacties zijn gesloten.