Thema-avond 18 februari 2021: Textielrecycling

Op donderdag 18 februari om 20.00 uur organiseert de Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o. de tweede thema-avond van het jubileumjaar 2021. Deze thema-avond vindt plaats via Zoom.

De thema-avond duurt ongeveer een uur en er komt één onderwerp aan de orde: Textielrecycling. De presentatie wordt gegeven door Tich Vanduren, Frankenhuis BV Haaksbergen. Na de presentatie is er gelegenheid voor vragen en discussie.

U kunt zich opgeven door middel van het formulier onderaan deze pagina.  Na aanmelding krijgt u de Zoomlink toegestuurd. Als u daar prijs op stelt kunt u op donderdag 18 februari van 15.00 – 16.00 uur de Zoomverbinding testen. Dit kunt u aangeven op het aanmeldformulier.

Deelname aan de digitale thema-avond is gratis.

Textielrecycling

Nederlanders hebben gemiddeld 173 kledingstukken. Jaarlijks koopt een Nederlander 46 nieuwe kledingstukken en worden er 40 weggedaan. Van die 40 afgedankte kledingstukken worden er slechts 16 hergebruikt of gerecycled.

De textielkringloop is nog nauwelijks gesloten. De productie van textiel heeft grote negatieve gevolgen voor het milieu. Het terugdringen van de kledingafvalberg is een belangrijke stap op weg naar een circulaire economie.

Kleding is gemaakt van verschillende soorten vezels zoals katoen, polyester, acryl en wol. Katoen is het meest vervuilende landbouwproduct ter wereld.

Voor de productie van een kilo katoen is zo’n 10.000 L water nodig en onevenredig grote hoeveelheden schadelijke pesticiden en insecticiden. In de gebieden waar katoen wordt geteeld ontstaan daardoor uitdroging, verzilting en erosie. Dit is een belangrijke reden om katoen zoveel mogelijk te hergebruiken of recyclen. Dat geldt ook voor de andere vezelsoorten.

Frankenhuis BV in Haaksbergen is een bedrijf dat verschillende soorten textielafval verwerkt tot vezels. Die vezels vormen de grondstof voor andere textielproducten. Daarbij worden de specifieke eigenschappen van de verschillende textielvezels zo goed mogelijk benut.

De recycling vindt op een duurzame manier plaats. Het bedrijf zet samen met partners ook in op innovaties in de textielrecycling.

Tich Vanduren laat ons zien hoe het terugwinnen van vezels uit textiel met behulp van hoogwaardige techniek in de praktijk plaatsvindt.

Zie ook Frankenhuis B.V. – Frankenhuis B.V.

Aanmelding thema-avond

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Reacties zijn gesloten.