Column: Van het gas af?

Ons woonhuis staat tegen een voormalige tandartspraktijk. Die gebruiken wij nu als werkplaats, voor planten die niet mogen bevriezen en heel soms als logeerruimte. De praktijkruimte is goed geïsoleerd: spouwmuurisolatie, vloerverwarming, dakisolatie en isolatieglas. Er is een eigen cv-ketel, die nu volledig defect is.

Een mooie aanleiding om de boel duurzamer te maken. Tenslotte willen we allemaal minder CO2 produceren. Dat mag best iets kosten, maar niet teveel. Een warmtepomp dus. Maar welke dan?

Omdat er al vloerverwarming ligt en er een warmwatervoorziening bij moet komen, kom je al gauw op een lucht-water warmtepomp met een groot voorraadvat. De energie uit de buitenlucht wordt dan door de warmtepomp opgewaardeerd, zodat er binnen warm water beschikbaar komt. Geen warm water op gas, maar op stroom. Voor het goed blijven functioneren van de warmtepomp en voor de warmwatervoorziening moet er wel een fors voorraadvat worden geplaatst. Denk aan een vat van honderden liters. Onze installateur riep vanaf het begin: ‘Dat kun je wel vergeten!’.

Ik geef niet zo snel op en zoek op internet naar een type warmtepomp die in de oude praktijkruimte bruikbaar is. Er zijn intussen warmtepompen van vele merken in de handel.  Behoorlijk aan de prijs, ook met de subsidie eraf. Er wordt wel enige CO2 winst voorspeld, maar die wordt wel erg positief voorgesteld, denk ik. Zolang het merendeel van onze stroom nog wordt opgewekt door kolen-/biomassa-/gascentrales, begint  de stroomvoorziening al met een akelig grote CO2-uitstoot.

Onder gunstige omstandigheden kan de warmtepomp zich wel terugverdienen. Mits het pand aan een aantal voorwaarden voldoet:

  1. zeer goede isolatie (dubbel zo veel als er in nu werkelijkheid is)
  2. nieuw en dikker isolatieglas
  3. zeer goede vloerverwarming (d.w.z. de vloer eruit en het aantal buizen in de vloer verdubbelen).

Een ruwe schatting leert dat behalve de duizenden euro’s voor de warmtepomp, ook forse extra investeringen nodig zijn:

  1. isolatie/thermopane upgraden: €25.000
  2. vloerverwarming upgraden (in marmeren vloer): €20.000
  3. verbouwing voor het plaatsen van het grote opslagvat:€5.000
  4. meerkosten warmtepomp in vergelijking met nieuwe cv-ketel (stevige jongen nodig): €3.000

Al met al moet ik rond de €53.000 euro investeren. Misschien wat minder als ik recht op subsidie heb. En dat voor een gebouw, dat nu al een laag energiegebruik heeft, omdat het maar zelden gebruikt wordt. Dat betekent dat ook de CO2 winst de komende jaren nogal beperkt is.

Voor de zekerheid heb ik nog een wooncoach erbij gevraagd (gratis in gemeente Hengelo!). Deze kon – ook al zonder al  mijn berekeningen – meteen vertellen dat een warmtepomp in een dergelijk pand een zeer grote investering is.

Misschien wordt het in de toekomst beter als de stroomproductie verandert, stroomprijs daalt en de gasprijs stijgt. Dan nog wordt er bij deze warmtepomp echt niets terugverdiend, alleen het gat in de portemonnee wordt dan wat minder.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen -zoals zoveel mensen in een vergelijkbare situatie- om een  nieuwe cv-ketel te laten installeren. All in: €2.000.

Misschien toch maar wachten op groene waterstof in het aardgasnet?

Reacties zijn gesloten.