Operatie Steenbreek

Groen in de tuin
De meeste mensen in Hengelo wonen het liefst in een huis met een tuin. Een tuin is lang synoniem geweest met groen met een pad en een zitje. Het groen geeft een prettig en veilig gevoel. Dat komt o.a. omdat mensen oorspronkelijk voortkomen uit een groene omgeving.
Ieder heeft zijn eigen smaak van groen: een grasveld, een bloemenperk, een moestuin of een heesterborder. Het pad en het zitje was tot de 21e eeuw van ondergeschikt belang. Er moest immers een zo groot mogelijk oppervlak voor de planten overblijven.

Een groene tuin is belangrijk voor het microklimaat rond je huis. De aarde neemt regen op en de beplanting tempert de temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Natuurlijke schaduw van een boom of heg werkt vele malen beter dan een parasol. Dat komt omdat het doek van een parasol nog altijd een deel van de schadelijke ultraviolette zonnestraling doorlaat.

De versteende tuin
Niet alleen kleding, ook tuinen zijn aan mode onderhevig. Het grasveld met de border geraniums uit de jaren ’50 van de vorige eeuw werd in de jaren ’70 een zitkuil, daarna een vijver, een grassentuin enzovoort.
Rond de eeuwwisseling ging de tuinmode niet meer over beplanting, maar over bestrating en tuinmeubilair. Planten en teelaarde eruit, bestratingszand en tegels erin. Geen zitje meer maar heuse loungesets om in de tuin te chillen. Hier en daar nog een spaarzame pot met enkele planten en een groen buitenbehang met natuurafbeeldingen tegen de muur voor de sfeer.

Bij heet weer merk je goed hoeveel warmte de stenen van het huis en de bestrating opnemen. Soms zijn tegels zo heet, dat je er niet meer op blote voeten overheen kun lopen. Overdag schiet de temperatuur in een bestrate hoek soms meer dan vijf graden omhoog. ‘s Nachts werken de stenen als kachel, waardoor de temperatuur minder goed daalt.
Omdat heel veel mensen in hun tuin groen vervangen hebben door stenen, is het microklimaat in de woonwijken van de stad veranderd. Minder groen in de tuin betekent ook:
• minder vogels
• minder insecten zoals vlinders en bijen.

Tijdens hoosbuien – waar we steeds vaker mee te maken hebben – moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te overkomen. Dit betekent in oude stadswijken een enorme druk op het riool. In delen, waar regenwater gescheiden wordt afgevoerd, is dan onvoldoende waterberging en loopt de boel onder. Burgers die hun tuin vergroenen leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van hun buurt.

Gevolgen van de verstening

  • Het stedelijk hitte-eiland-effect ofwel in de stad is het ’s zomers heter dan in het buitengebied. De hitte is slecht voor de gezondheid van met name kleine kinderen en ouderen.
  • Minder biodiversiteit, want er is minder of geen leefruimte meer voor vogels, egels, vlinders, bijen en andere insecten.

  • Problemen in de waterhuishouding bij zware hoosbuien en grotere droogte, omdat de stenen geen water vasthouden.
  • Slechtere luchtkwaliteit, vooral meer fijnstof in de lucht.

De werkgroep Natuur en de Operatie Steenbreek
In 2015 heeft de Natuur- en MilieuRaad door inspreken tijdens een politieke markt het belang van de Operatie Steenbreek voor de inwoners van gemeente Hengelo benadrukt.
In 2017 heeft Gemeente Hengelo heeft zich aangesloten bij de landelijke publiekscampagne van Operatie Steenbreek. Zie http://www.operatiesteenbreek.nl/.

In 2018 is gemeente Hengelo  aan de slag met acties om bewoners te ondersteunen bij de vergroening van hun tuin. Daarbij zal ook de hulp worden gevraagd van de groene partners in de stad.
De werkgroep Natuur geeft alvast enkele suggesties.

  1. Gemeente Hengelo moet bij de herinrichting van de stad het voorbeeld geven en bestrating vervangen door groen.
  2. Er moet een bomen- en plantenbank komen voor het hergebruik van bomen en planten uit particuliere tuinen.
  3. De hoeveelheid groen in de binnenstad mag niet minder worden.

Reacties zijn gesloten.