Zienswijze bestemmingsplan De Vereeniging

Het Vereenigingsgebouw vlak achter het station in Hengelo-Zuid is niet alleen een bouwkundig rijksmonument uit eind 19e eeuw. Het benadrukt de betekenis van de fabrikant Stork voor de sociaaleconomische geschiedenis van Hengelo.

Bijzonder aan het Vereenigingsgebouw zijn ook de hoge bomen eromheen. Dit geeft niet alleen karakter aan het historische gebouw, maar verzacht tevens de harde lijnen van de nieuwbouw eromheen.

De toekomst van het Vereenigingsgebouw
Het Vereenigingsgebouw maakt deel uit van het masterplan Hart van Zuid. Zie de tekening uit 2006 van de nieuwe Laan Hart van Zuid, die tot achter het station doorloopt. Aan de voorzijde van het Verenigingsgebouw is een parkje voorzien.

Investeringsbedrijf Infestos van Bernard ten Doeschot kocht het Vereenigingsgebouw van Stork voor €1,-. Deze investeringsmaatschappij stelt zich tot doel om het historische erfgoed in Hengelo voor de toekomst te behouden. Het is de bedoeling, dat Het Vereenigingsgebouw een prestigieus hotel-restaurant en congrescentrum wordt. Naast het gebouw komen nog twaalf studio’s in stadsvilla’s voor de hotelgasten.

Wijziging bestemmingsplan
Om de nieuwe plannen mogelijk te maken moet het ter plaatse geldende bestemmingsplan aangepast worden. In februari heeft de werkgroep Ruimtelijke Ordening al contact met de gemeente gehad over het voorontwerp van de wijziging. Op 1 mei kondigde de gemeende het ontwerp van het bestemmingsplan aan.

Groen en bomen behouden
De werkgroep Ruimtelijke Ordening wil dat de groene omgeving van het Vereenigingsgebouw geborgd wordt in het bestemmingsplan. Dit met name omdat de aanleg van het parkje geen doorgang heeft. De werkgroep heeft daarom een zienswijze ingediend. Zie Zienswijze Hart van Zuid, De Vereeniging.

De werkgroep hoopt dat B&W het groen achter het station ook als groenbestemming in het aangepaste bestemmingsplan op gaat nemen.

Reacties zijn gesloten.