10 Oktober: Dag van de duurzaamheid – circulair aankopen

Voor de tiende keer neemt Urgenda het initiatief voor de Dag van de Duurzaamheid, dit jaar op woensdag 10 oktober. Het doel van deze dag is: laten zien hoe duurzaamheid past in het dagelijks leven. Dus geen grote woorden maar daden.
Kleine daden, zo gewoon dat duurzaam doen vanzelf gaat, zonder er moeite voor te doen. Bijvoorbeeld door elke keer bij het boodschappen doen niet meer voedsel te kopen dan opgegeten wordt.

Circulair aankopen
In elk jaarverslag en visiedocument komt anno 2018 het woord circulaire economie voor. Als consument bekleed je daarin een sleutelpositie. Alles wat je koopt is ergens gemaakt van stoffen uit de industrie of de natuur.
Zonder water kan geen voedsel groeien en ook niet zonder meststoffen. Vrijwel niets wat in de schappen ligt, is onbehandeld met bestrijdingsmiddelen.
Afval van voedsel gaat de groene ton in en komt als compost beschikbaar. Zoveel dat je er in Nederland elk jaar honderdduizend voetbalvelden mee kunt afdekken.

Tussen de productie van voedsel en het afval staat de consument. Die beslist wat er gekocht wordt en hoeveel. In elk geval teveel want per persoon zijn we in Nederland goed voor het verspillen van 50 kg voedsel per jaar. Dat komt overeen met 14% van het gekochte voedsel.

Circulair denken in de supermarkt
Zeven van de tien gezinnen zijn een- of tweepersoons huishoudens. De schappen staan vol met producten op maat van een drie- of vierpersoonshuishouden. Denk maar aan melkpakken met 2,5 L melk, vlees in 500 grams of kiloverpakking, zakken met 2,5 kg appels, voordeelverpakkingen van 3 maal 1,5 L frisdrank en ga zo maar door. Dat past niet bij elkaar. Wat goedkoop lijkt te zijn wordt duurkoop, want een deel bederft voor het gebruikt kan worden.

Verspild voedsel
Om allerlei redenen is in de supermarkt het oog vaak groter dan de maag. Dat geldt vooral voor producten die in de top drie van verspild voedsel staan.
1 Melk en melkproducten
2 Brood, gebak en koek
3 Groente, fruit en aardappelen
We willen voorkomen dat we in huis zonder melk of melkproducten komen zitten. Dus koop je makkelijk teveel en te grote verpakkingen, om thuis in de koelkast te ontdekken dat er nog melk en karnemelk staat.
Zoiets geldt ook voor brood. Een halfje is bijna genoeg voor 3 – 4 dagen als je alleen woont.
Bij groente, fruit en aardappelen is nog iets anders aan de hand. Voorgesneden groente en voorgekookte aardappels bederven snel, die kun je niet lang van tevoren aankopen. En vaak is het teveel voor 1-2 personen.

Aan de slag tegen voedselverspilling
Het goede nieuws is dat je tot €350 per jaar kun besparen door minder eten weg te gooien. Het boodschappenlijstje helpt echt, is uit onderzoek gebleken. Alleen dat stemmetje in het hoofd heeft tegenspraak nodig.
1 Melkproducten
Het is niet erg als de melk een dag eerder op is dan de geplande boodschappendag. Een kop thee of vruchtensap is ook lekker bij de maaltijd. Of een flesje lang houdbare drinkyoghurt, als je echt niet zonder kunt.
2 Brood
Brood is een kwestie van sneden tellen. Misschien is de diepvries het recept voor dagelijks vers brood. Met maaltijdcrackers of een pak lang houdbare afbakbroodjes zit je nooit om brood verlegen, als iemand onverwacht aanschuift.
3 Groente, fruit en aardappelen
De eerste winst maak je door de schappen met voorgesneden groente links te laten liggen. Maak van het zelf schillen en snijden van groente een positief moment: het is handgesneden en precies op maat qua hoeveelheid. Tel eens hoeveel appels en aardappels er per week werkelijk gegeten worden en pas daar de verpakking op aan. Pas gekochte aardappels zijn ook lekkerder dan die met uitlopers. En als het een keer op is voor de boodschappen dag? Zet daarvoor een paar blikjes en een pakje aardappelpuree in de kast.

Elke dag is Dag van de Duurzaamheid
Zeven van de tien Nederlanders wil iets doen tegen voedselverspilling. Het zit in kleine dingen: nadenken over wat elke week aan voedsel gekocht moet worden en in de supermarkt dat voor ogen houden.

Niet meer kopen dan gegeten wordt staat voor respect tonen voor de aardbodem en de voedselproducenten: de boeren en tuinders. Wees vooral ook trots op jezelf: er wordt geen voedsel verspild!

Maak op 10 oktober een begin met de strijd tegen de top 3 in de voedselverspilling!
Veel succes gewenst!

Reacties zijn gesloten.