Voorbereiding zadenbieb vordert

In de zadenbieb kan ieder groente- en bloemzaden ‘lenen’. Dit met het verzoek om na de oogst weer zaad bij de bieb in te leveren. Zaad winnen gebeurt door een paar planten te laten bloeien, het zaad te verzamelen en weer terug te brengen naar de bieb.


De zadenbieb is het jubileum-cadeau van de Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o. aan de samenleving. Dit jaar bestaat de Natuur- en MilieuRaad 50 jaar.

In februari is een oproep gedaan om zaden in te leveren voor de startcollectie. Tuinliefhebbers hebben een grote hoeveelheid zaden in enveloppen in de brievenbus van de bibliotheken in Hengelo-stad, Delden en Goor gedaan. Heel veel dank daarvoor.

Vrijwilligers van de bieb hebben hiermee al meer dan 1200 zakjes voor de ‘uitleen’ gevuld. Als de zadenbieb open gaat kunnen meer dan 2500 zakjes ‘geleend’ worden.

 

Helaas is door de coronamaatregelen de bieb nog gesloten, behalve voor het ophalen van bestelde boeken. Daardoor is de eind april geplande opening uitgesteld tot ieder weer zelf in de bieb boeken en andere media kan uitzoeken. En langs de boekenkast kan lopen waar de zakjes met zaden staan opgesteld. We hopen dat eind mei-begin juni de doorstroomlocaties zoals de bibliotheek weer open mogen.

Het opstarten van een zadenbieb in Hengelo en Goor wordt voorbereid met een kerngroep vanuit:
• Bibliotheek Hengelo e.o.
• Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o.
• Groei&Bloei Hengelo
• Vereniging van Volkstuinders Delden
• De Groene Loper Hof van Twente

In het startjaar 2021 zijn de zaden alleen te ‘lenen’ in de bibliotheken Hengelo-stad en Goor. Voor 2022 is het de bedoeling om uit te breiden naar Borne, Delden en Oldenzaal.

De Natuur- en MilieuRaad hoopt dat door de zadenbieb veel mensen enthousiast worden voor het zelf telen van groente en bloemen. Daardoor kan ieder een kleine bijdrage leveren aan het toegankelijk houden van de bodem voor water en het behoud van de biodiversiteit. Voor veel groentesoorten en voor bloemen is bestuiving nodig en daarvoor zijn bijen en andere insecten nodig. Er zijn zaden voor beginners en gevorderden te ‘leen’.

Reacties zijn gesloten.