Opening ZadenBieb 17 en 18 juni

Op 18 juni opent burgemeester Schelberg de ZadenBieb in de bibliotheek in Hengelo. De ZadenBieb is het maatschappelijk cadeau voor de Hengelose bevolking van de Natuur- en MilieuRaad Hengelo. Voorzitter Simon Janssen zal dit ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum aan de burgemeester aanbieden. Scholieren van IKC Titus Brandsma zullen coronaproof de eerste zakjes zaad komen uitzoeken.

In de ZadenBieb kan iedereen, jong en oud, kleine zakjes met groente- en bloemenzaden ‘lenen’. Helemaal gratis, met maar één leenregel: wie zaden haalt brengt ook zaden terug. Dat kan door aan het eind van het groei- en bloeiseizoen van één plant zaden te verzamelen. Of als dat niet gaat, lukt het misschien om in de eigen kennissenkring zaden te verzamelen van planten uit andermans tuin. De ZadenBieb werkt vanuit 100% vertrouwen. Na het invullen van de leenkaart kan ieder maximaal vijf zakjes ‘lenen’. Het is niet nodig om lid van de bieb te zijn.

Door de coronamaatregelen heeft de bibliotheek de opening moeten uitstellen. Daar is de beschikbare zadencollectie op aangepast. Er zijn dit jaar alleen zaden verkrijgbaar die nog tot eind augustus gezaaid kunnen worden. Hoe dat moet staat op een aparte website www.zadenbiebtwente.nl.

De ZadenBieb is een initiatief van Bibliotheek Hengelo en de Natuur- en MilieuRaad Hengelo. Ook Groei & Bloei afdeling Hengelo en de Vereniging van Volkstuinders Delden hebben een bijdrage aan de voorbereiding geleverd. En niet te vergeten de vrijwilligers van de bibliotheek, die zo’n 4000 zakjes met zaden hebben gevuld.

Tientallen gulle gevers hebben begin maart zaden van allerlei soorten bloemen en groenten in een envelop bij de bieb ingeleverd. De Groene Loper Hof van Twente en de Stadslandbouw Hof van Twente doneerde een grote zak met onder andere een akkerbloemenmengsel. De Natuur- en MilieuRaad vulde de hoeveelheid groentezaden aan.

Ook in de bibliotheek in Goor is een ZadenBieb, die op 17 juni wordt geopend door wethouder Pieter van Zwanenburg.

Het is de bedoeling dat er aan het eind van dit jaar zoveel zaad wordt ingeleverd dat er volgend jaar in Delden, Diepenheim en Markelo een ZadenBieb kan komen. Bibliotheken in andere plaatsen kunnen zich ook aansluiten. De ZadenBieb in Hengelo geeft het estafettestokje graag door.

Er zijn nu in Nederland al ruim 30 locaties met een ZadenBieb, vooral in het noorden van het land. Door de ZadenBieb kan iedereen gemakkelijk en gratis aan goede zaden komen. Het idee is om net als vroeger, toen elke moestuinder zelf zaad verzamelde, zaden te ruilen en het teveel uit te lenen. Door zelf te zaaien en planten op te kweken leer je niet alleen hoe dat moet. Je krijgt vanzelf meer waardering voor de natuur en de bloemen en groenten die we niet uit de tuin maar uit de winkel halen.

Zelf zaaien en bloemen en groente oogsten is een kleine bijdrage aan herstel van de biodiversiteit. Bloeiende planten leveren namelijk voedsel aan vlinders, bijen en andere insecten. Het is ook een druppel op de gloeiende plaat die klimaatcrisis heet. Elke plant neemt tijdens het groei CO2 op uit de lucht en dat is hard nodig omdat teveel CO2 bijdraagt aan het broeikaseffect en klimaatverandering.

Dus kom ze maar ‘lenen’, die 4.000 zakjes met zaden!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.