Column: Mondkapjes recyclen?

Coronatijd is mondkapjestijd en langzamerhand zit in elke jaszak zo’n blauwwit kapje. Overal in huis slingeren ze rond. Dan kun je erop wachten dat zo’n ding per ongeluk in de was komt. Ze zijn daar niet voor gemaakt, maar ik kan u geruststellen. Het mondkapje is na de was niet uit elkaar gevallen in van die snippertjes die je van het wasgoed moet plukken. Ik haal een vrijwel droog frisgewassen kapje uit een broekzak. Klaar voor hergebruik. Een rare gedachte of toch niet?

Ik wil het nu niet hebben over de bacteriën en virusdeeltjes die het mondkapje moet tegenhouden. Ik wil eerst weten van welke stof het ding is gemaakt, dus googelen. Het is gemaakt van non-woven materiaal en pluisvrij, latexvrij en waterafstotend. De volgende website: een medisch mond-neusmasker bestaat uit drie lagen en het kan na gebruik niet worden gereinigd. Je moet ze weggooien. Interessant, maar wat voor stof is gebruikt?  Ik klik nog een stuk of dertig websites door. Ze zijn milieuvriendelijk, wordt ook nog ergens beweerd.

Eindelijk komt de informatie, die ik zoek, langs op mijn scherm. Mondkapjes zijn gemaakt van polypropeen en ze zijn niet wasbaar. Dat laatste klopt niet, blijkt uit een volgende website. Dat ze van polypropeen zijn gemaakt krijg ik niet gedubbelcheckt.  Dat je ze niet moet hergebruiken ligt aan de drie lagen, waar je na wassen minder goed door kunt ademen. Het zijn disposables, na maximaal 3 uur moet je ze vervangen en weggooien.

Maar waar blijven ze dan? Polypropeen gaat in de oranje afvalbak, maar mondkapjes mogen daar niet in. Ik snap het niet. Als het mondkapje polypropeen is kan het toch gerecycled worden. Waarom moet het dan in het restafval?

Heleen Driessen

Reacties zijn gesloten.